flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд прозвітував про свою діяльність

01 серпня 2019, 14:58

1 серпня 2019 року в Івано-Франківському апеляційному суді відбулась пресконференція. Адмініструючі судді Івано-Франківського апеляційного суду ознайомили представників  медіа та громадських організацій з аналізом стану здійснення правосуддя загальними судами області у першому півріччі 2019 року.

 

Голова суду Богдан Гриновецький, знайомлячи присутніх зі статистичними показниками розгляду справ, зазначив, що найбільша проблема всіх загальних судів області – великий кадровий дефіцит суддів. На жаль, її не вирішують вже кілька років.

 

Зокрема, в апеляційному суді наказом ДСА України заплановано 27 посад суддів, а фактично працюють тільки 17 суддів. Дуже важка ситуація в судовій палаті з розгляду кримінальних справ, попри те, що переведено одного суддю з цивільної палати. З шести суддів, двоє з яких є слідчими суддями і беруть участь на досудовому етапі розгляду справ, не завжди можна сформувати колегії для розгляду кримінальних проваджень.

 

За даними звітності про розгляд справ апеляційним судом усього в першому півріччі 2019 року на розгляді перебувало 3640 судових матеріалів та справ.

В порівнянні з минулим роком кількість справ, що перебували на розгляді в суді зменшилась на 9,92 %.

Судом закінчено провадження у 3322 справах усіх категорій.

 

У першому півріччі 2019 року в порядку кримінального судочинства перебувало 2357 справ та матеріалів кримінальних проваджень та 293 справи про адміністративні правопорушення.

Середнє навантаження в місяць на суддю-криміналіста складає 66 кримінальних проваджень та 8 справ про адміністративні правопорушення.

 

Секретар судової палати з розгляду кримінальних апеляційного суду справ Богдан Кукурудз звернув увагу журналістів на факти зростання кількості справ про незаконний обіг наркотичних засобів і психотропних речовин та справ про адміністративні правопорушення за статтею 130 КУпАП – керування транспортним засобом в стані наркотичного сп’яніння.

 

Секретар судової палати з розгляду цивільних справ апеляційного суду Роман Матківський повідомив, що в палаті з початку року працювало 10 суддів, проте з червня ще одна суддя підтвердила свій кваліфікаційний рівень і переведена до суду. У суддів судової палати з розгляду цивільних справ навантаження менше – 15 справ на місяць. В першому півріччі в порядку цивільного судочинства в суді перебувало 990 апеляційних скарг. Домінуюча категорія справ незмінна – кредитні правовідносини.

 

Суди першої інстанції також працюють в умовах перевантаження. Наказом ДСА України в судах першої інстанції передбачено 104 посади судді. Фактично працюють тільки 60 суддів.

При цьому, в порівнянні з минулим роком, кількість справ, що перебували на розгляді в місцевих судах області, збільшилась на 10,91 % . Всього в першому півріччі 2019 року на розгляді перебувало 43661 судових матеріалів та справ. Судами закінчено провадження у 33560 справах, що на 14,69% більше за перше півріччя 2018 року.