flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відреставровано двері Будинку правосуддя

30 травня 2019, 16:32

Будинок правосуддя в Івано-Франківську – окраса міста, має статус пам’ятки архітектури місцевого значення. За весь час існування будинку, тут розміщувалися різні організації – дирекція залізниць, держсекретаріат ЗУНР, воєводське управління за Польщі, обласне керівництво Прикарпаття за СРСР.

Працювати в такій будівлі ‑ велика честь і відповідальність. Будинок, збудований у 1914 році, потребує догляду і реставраційних робіт, які є затратною справою. Попри те, як ми вже повідомляли , Державна судова адміністрація України знайшла можливість у 2018 році профінансувати капітальний ремонт (повну заміну) даху на будівлі. Адже столітня черепиця вже не справлялась з дощовими потоками, на які щедре  Прикарпаття.

Однак всі, хто заходив в Будинок Правосуддя через центральні двері, бачили їхній поганий стан: перекошені, багато щілин і тріщин, а ковані решітки заліплені шарами фарби.

Адміністрація суду звернулась з проханням до спільноти «Франківськ Який Треба Берегти».

Два місяці працювали майстри над відновленням неймовірної краси вхідних дверей. Кованим решіткам повернули автентичний зелений колір. Тепер всі зрозуміли, чому автентичний кований паркан навколо будинку також зеленого кольору. Майстри замінили пластиковий герб на фрамузі на спеціально вирізьблений дерев’яний. Збережено автентичну фурнітуру — петлі, латунні ручки на внутрішніх віконечках. Старовинний термометр також отримав дерев’яну основу під колір дверей.

Працівники суду, а загалом і мешканці міста, щиро вдячні Державній судовій адміністрації України за небайдужість і фінансову підтримку проведення реставраційних робіт.

Зупинятись на цьому ми не будемо, адже в будівлі знаходиться справжній скарб – унікальні за площею, розкішні автентичні вітражі, які також потребують майстерності рук реставраторів.

Будинок правосуддя є комунальною власністю Івано-Франківської обласної ради. Хотілось би, щоб і обласна рада не залишалась осторонь від процесу збереження та реставрації архітектурної перлини Прикарпаття.