flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Так чия ж тепер підкова?

24 квітня 2019, 14:37

Цікавий урок відбувся у 4-А класі ЗШ № 19.

Урок справедливості школярам провела суддя-спікер Івано-Франківського апеляційного суду Ірина Олександрівна Максюта. Суддя розказала учням про те, що таке суд, як він працює, як суддя розглядає справи.

Про те, наскільки важко прийняти справедливе і законне рішення, учні мали змогу зрозуміти, спробувавши розсудити Коня та Хом’яка із запропонованого до перегляду мультфільму.

Переглянувши кольоровий мультфільм «Кінь проти Хом’яка» до моменту оголошення суддею-Черепахою рішення, школярі спробували уявити себе на місці судді та самостійно вирішити спір між головними героями стрічки.

Учні доводили судді-ведучому правоту своєї сторони. Коли всі бажаючі висловились – учні ознайомились з рішенням судді-Черепахи.

Зацікавлено діти слухали роздуми судді про поняття законності і справедливості. Спробували наводити приклади з свого «дитячого життя» щоб проілюструвати ситуації в яких вони відчували справедливість чи несправедливість, справедливість і законність, чи несправедливість і законність.

Було дуже багато і зовсім «не дитячих» запитань до судді, на які Ірина Олександрівна відповіла з повною серйозністю.

Впевнені, що цей незвичний урок запам’ятається учням на все життя і вони обов’язково поділяться своїми враженнями з своїми батьками та друзями. А головне, ці враження закладуть необхідні підвалини у формування гідного громадянина держави, в якій буде панувати верховенство права.

Ірина Олександрівна не вперше провела Урок справедливості, адже в Україні триває  Всеукраїнська акція «Урок справедливості» ініційована Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України (АРССУ) за підтримки Ради суддів України (рішення РСУ від 17.09.2018 №59). Захід здійснюється в рамках реалізації грантового проекту «Підвищення обізнаності дітей з діяльністю судів» за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».