flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звіт про відправлення судочинства загальними судами Прикарпаття у 2023 році

12 лютого 2024, 11:30

Звіт про відправлення судочинства загальними судами Прикарпаття у 2023 році

9 лютого в Івано-Франківському апеляційному суді відбулась традиційна пресконференція, на якій адмініструючі судді ознайомили присутніх представників медіа зі станом здійснення правосуддя Івано-Франківським апеляційним судом та загальними судами області у 2023 році.

Голова апеляційного суду Богдан Гриновецький зазначив, що як місцеві, так і апеляційний суди в 2023 році при надмірному навантаженні зуміли добре організувати свою роботу, що забезпечило високий відсоток розглянутих справ.

У 2023 році в судах області  на розгляді перебувало 84272 судових матеріали та справи (кримінального, цивільного судочинства та справ про адміністративні правопорушення).

В апеляційному суді - 7429 судових справ та матеріалів. Відсоток розглянутих справ і матеріалів в загальних судах становить 88% , в апеляційному суді – 92%.

Надмірне навантаження суддів, особливо в Івано-Франківському апеляційному суді, зумовлене до цього часу не вирішеною проблемою дефіциту суддівських кадрів. На даний час в суді є 11 вакансій, в судовій палаті з розгляду кримінальних справ працює 6 суддів, в судовій палаті з розгляду цивільних справ – 10.

Секретар судової палати з розгляду цивільних справ Івано-Франкіського апеляційного суду Василь Фединяк, аналізуючи розгляд цивільних справ, повідомив, що у зв’язку з воєнним станом в державі в судах на розгляді появилась велика кількість справ, яких в мирних умовах був мізер. Це справи внутрішньо переміщених осіб по ідентифікації особи з метою виготовлення нових документів, вставновлення факту спільного проживання (цивільний шлюб), визначення місця проживання дитини з одним з батьків.

Секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Богдан Кукурудз розповів, що в структурі категорій кримінальних справ, які розглядаються в судах області на першому місці залишаються крадіжки. Особливістю розгляду цієї категорії справ в умовах воєнного стану є додаткова кваліфікуюча ознака – воєнний стан в державі, яка зобов’язує суддів застосовувати реальне суворе покарання. Друга категорія справ, кількість яких з року в рік збільшується – це справи про адмінправопорушення – кермування автомобілем в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Також адмініструючі судді відповіли на чисельні запитання журналістів.