flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд змінив запобіжний захід

09 листопада 2023, 14:44

Апеляційний суд змінив запобіжний захід

8 листопада 2023 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду, розглянула апеляційну скаргу захисниці на ухвалу слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 20.10.2023 року щодо військовослужбовця, який підозрюється у непокорі, тобто відкритій відмові виконати наказ начальника, вчиненій в умовах воєнного стану, а також у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин, вчиненому в умовах воєнного стану, відповідальність за що передбачена ст.ст. 402 ч.4, 407 ч.5 КК України.

Апеляційна скарга розглядалась у відкритому судовому засіданні на якому був присутнім представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Ухвалою слідчого судді змінено запобіжний захід підозрюваному з застави на тримання під вартою із визначенням застави в розмірі 107360 гривень.

В апеляційній скарзі захисниця оспорила обґрунтованість ухвали, вважає, що вона не відповідає фактичним обставинам кримінального провадження та даним про особу підозрюваного, тому підлягає скасуванню. Підозрюваний є строгим вегетаріанцем та членом релігійної організації «Релігійна громада Міжнародного товариства свідомості Крішни». Більше 22 років він дотримується певних принципів харчування, способу життя через релігійні переконання. Саме ці обставини були неправильно оцінені командуванням його військової частини, що  привело до вказаних непорозумінь. Всі дисциплінарні стягнення щодо підозрюваного були пов’язані з проблемами його харчування, вони вже погашені. До нього вже було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з визначенням  застави в тому ж розмірі та покладено на нього відповідні обов’язки. Ця застава сплачена, він не порушував її обмежень, вона не перерахована на користь держави.

Захисниця просила ухвалу слідчого судді скасувати та ухвалити нову ухвалу, якою вважати щодо нього діє запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 107360 грн. та звільнити його з-під варти.  Прокурор визнав апеляційну скаргу необґрунтованою, просив залишити її без задоволення, а ухвалу слідчого судді -  без змін.

Колегія суддів прийшла до висновку, що слідча суддя, в порушення положень ст.ст. 177, 178, 183 КПК України,  належно не врахувала і не дала оцінки даним про особливості особи підозрюваного, які мають додаткові конституційні і конвенційні правові гарантії захисту прав людини, зокрема, що він потребує постійного вегетаріанського харчування, що він має стійкі й давні релігійні переконання і належить до певної релігійної громади, що він добровільно пішов служити в ЗСУ.

З’ясувавши обставини кримінального провадження, колегія суддів постановила апеляційну скаргу захисниці задовольнити частково, ухвалу слідчої судді Івано-Франківського суду від 20.10.2023 року скасувати та постановити нову ухвалу.

Клопотання слідчого задовольнити частково, змінити щодо підозрюваного запобіжний захід на тримання під вартою з визначенням застави у розмірі 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 107 360 (сто сім тисяч триста шістдесят) гривень.

У зв’язку із сплатою вказаної застави у цьому провадженні вважати,  що щодо підозрюваного обрано запобіжний захід у вигляді застави.

Накласти на нього обов’язки встановлені ст. 194  КПК України.

Підозрюваного звільнити з-під варти в порядку ст. 202 ч.5 КПК України.