flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ревнощі погубили серце і довели до тюрми

03 березня 2021, 16:29

11.07.2018 іноземець в’їхав до України і прибув у село Городенківського району до жінки, де на ґрунті ревнощів виник конфлікт.

Приставивши ніж до горла коханої жінки, він утримував її силою, вимагав її мобільний телефон, хотів переглянути СМС-повідомлення, оскільки запідозрив її в зраді. Також він висловлював вимогу одруження з нею. Викликали поліцію.

Жінці ставало зле, тоді він вимагав, щоб працівники поліції передавали певні ліки. Була викликана швидка меддопомога.

Коли в кімнату зайшли медики, працівники спецпідрозділу «Корд» обеззброїли і затримали обвинуваченого та звільнили потерпілу.

 

23 лютого 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду завершила розгляд матеріалів кримінально провадження за апеляційними скаргами учасників на вирок Городенківського районного суду від 04 лютого 2020 року, яким обвинуваченого було засуджено за ч. 2 ст. 146 КК України до позбавлення волі на 4 роки та повністю задоволено цивільний позов потерпілої.

Засідання відбулось в режимі відеоконференції.

Колегія суддів переглянула кримінальне провадження в межах  апеляційних скарг та визнала, що судом першої інстанції правильно встановлено фактичні обставини  справи, їм надано вірну правову оцінку.

 

Однак колегія суддів визнала, що суд, при призначенні покарання, не в повній мірі врахував всі пом’якшуючі обставини, зокрема відсутність судимості. Невмотивовано суд визнав в якості обставини, яка обтяжує покарання, вчинення злочину щодо особи, з якою винний перебував у близьких відносинах. Однак, і обвинувачений, потерпіла цю обставину заперечили. Вимагання ним цигарок й ліків для потерпілої і одруження з нею не ставилось йому у  вину.

 

За таких обставин колегія суддів постановила апеляційні скарги прокурора та потерпілої залишити без задоволення. Апеляційну скаргу захисника задоволено частково. Вирок суду  змінено в частині призначеного покарання, його пом’якшено до  позбавлення волі на 3 (три) роки. Строк відбування покарання обвинуваченому ухвалено рахувати з 13.07.2018. У решті вирок залишено без змін.