flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумкова пресконференція

05 лютого 2021, 13:58

5 лютого 2021 року в Івано-Франківському апеляційному суді прозвітували перед громадою про результати відправлення правосуддя у минулому році.

Голова суду Богдан Гриновецький проаналізував загальну статистику розгляду справ.

У 2020 році на розгляді в апеляційному суді перебувало 6672 судових справ та матеріалів, в місцевих загальних судах області – 67787. В порівнянні з минулим роком ця кількість зменшились. У 2019 році судових справ та матеріалів в апеляційній інстанції було на 5,2 % більше, в місцевих загальних судах – на 11,43 %.

Аналізуючи ці числа можна говорити про існування тенденції по зменшення навантаження на суди, але і одночасно про збільшення навантаження на суддів, адже проблема кадрового дефіциту суддів, на жаль, в області не вирішена.

Голова суду висловив вдячність суддям області за те, що попри гострий кадровий дефіцит, велике навантаження, вони належно справились з правосуддям і зуміли завершити абсолютну більшість  судових справ.

Аналізуючи наведені цифри можна говорити про високу якість розгляду справ суддями місцевих судів, адже тільки одне з десятьох їх рішень оскаржувалось в апеляційній інстанції.

Аналізуючи діяльність судової палати з розгляду кримінальних справ, секретар палати Богдан Кукурудз відмітив, що кожен суддя, а їх на даний час в палаті тільки шестеро, в середньому розглянув в минулому році понад 300 проваджень. Це дуже велике навантаження.

Однією з причин збільшення в апеляційному суді кримінальних справ є і брак суддів у Закарпатській та Чернівецькій області. Значну частину справ з цих областей Верховний суд направляє на розгляд в Івано-Франківську область.

Найболючіша проблема, яка також турбує громадськість – це скасування апеляційною інстанцією постанов про керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

Суть проблеми не в поблажливому ставленні суддів до таких осіб, а в прогалинах законодавства. Там існує обмеження строку розгляду – три місяці. Порушники зловживають карантинними «можливостями» - повідомляють по два- три рази про хворобу і надсилають довідки. Є випадки коли інспектор патрульної поліції або суд першої інстанції допускає помилки, адвокати порушників звертають на це увагу. Ми дуже негативно ставимось до фактів керування транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, але ми не можемо ігнорувати законодавчі норми. Саме в цих нормах криється проблема і її необхідно вирішити законодавчому органу.

Секретар судової палати з розгляду цивільних справ Лілія Василишин зазначила, що на розгляді у 2020 році в порядку цивільного судочинства перебувало 1636 справ. Серед них найпоширенішими категоріями є сімейні спори, спори про зміни розміру аліментів та так звані банківські спори - проблеми кредиторів з позичальниками.

Також Лілія Василишин розповіла про розглянуту значну кількість трудових спорів медичних працівників, яких звільняли з медичних установ у зв’язку з реалізацією медичної реформи.

Загалом у 2020 році судді цивільної палати розглянули 83% профільних справ, які поступили у суд.