flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд прозвітував про свою роботу у 2018 році

13 лютого 2019, 16:22

12 лютого 2019 року адмініструючі судді Івано-Франківського апеляційного суду на прес-конференції розповіли про роботу установи у 2018 році.

Голова суду Богдан Гриновецький акцентував увагу представників ЗМІ на проблемі, яка не вирішена і суттєво утруднює роботу як апеляційного суду, так і місцевих судів – це дефіцит суддівських кадрів. Через відсутність суддів Яремчанський міський суд не здійснює правосуддя. Через брак суддівських кадрів в області у 2018 році розглянуто меншу кількість справ в місцевих судах, відповідно і апеляційних проваджень в цьому році надійшло менше.

В Івано-Франківському апеляційному суді працює 16 суддів: в судовій палаті з розгляду кримінальних справ – 6 суддів, в судовій палаті з розгляду цивільних справ – 10 суддів.

Середньомісячне навантаження на суддів судової палаті з розгляду кримінальних справ у 2018 році становило 70,01 справ та матеріалів (у 2017 році 19, 01) із справ, які надійшли на розгляд.

Середньомісячне навантаження на суддів судової палаті з розгляду цивільних справ у 2018 році становило 10,9  справ та матеріалів ( у 2017 році 8,83) із справ, які надійшли на розгляд.

В порівнянні з минулим роком кількість справ, що перебували на розгляді в апеляційному суді зменшились. Зокрема, у 2017 році на розгляді перебувало 8554 судових справ та матеріалів, що на 11,69 % більше за аналізований період.

Судом закінчено провадження у 7253 справах усіх категорій, що на 11,87% менше за 2017 рік (8230) та на 11,03% більше за 2016 рік (6453).

На кінець звітного періоду залишилася нерозглянутою 301 справа за апеляційними скаргами. В порівнянні, залишок на кінець 2017 року складав 324 справи та на кінець 2016 року – 348 справ.

Секретар судової плати з розгляду цивільних справ Роман Матківський розповів про найчисельніші категорії розглянутих цивільних справ:

  • Спадкові справи;
  • Земельні правовідносини;
  • Кредитні справи.

Секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Богдан Кукурудз зупинився на проблемах кримінального судочинства. Найбільша проблема, яка заважає розглядати справи вчасно є неявка за викликом в суд сторін по справі. Тому розгляд відкладається, особи оголошуються у розшук. Гостро стоїть проблема розгляду справ про адміністративні правопорушення, а саме керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. Водії користуються недоліками законодавства і три місяці не з’являються у суд з причин хвороби, відряджень, виїзду за межі України і таким чином уникають відповідальності. Окрема проблема існує через колізії в законодавстві стосовно представництва в суді органу державного обвинувачення, коли прокурор звертається з апеляційною скаргою на рішення місцевого суду, який задовільнив в повному обсязі вимоги прокурора в засіданні першої інстанції.

Заступник голови апеляційного суду Віталій Девляшевський розповів журналістам про виконані ремонтні роботи в приміщенні Будинку правосуддя. У 2018 році повністю замінено дах на будівлі, зроблено ремонт 13 кабінетів працівників суду, встановлено нові меблі у нарадчих кімнатах та частково у кабінетах суддів, розпочато оновлення оргтехніки. Окрім того, з метою забезпечення доступності для людей з інвалідністю встановлено приставну похилу підіймальну платформу на вході до приміщення суду та обладнано стандартизовану туалетну кімнату.