flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Емоції не служать підставою для рішень судді

17 січня 2019, 11:19

16 січня 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду в складі головуючого судді Кукурудза Б.І., суддів Гриновецького Б.М. та Васильєва О.П., розглянула у відкритому судовому засіданні матеріали за апеляційними скаргами прокурора у кримінальному провадженні Балкового В.В. та захисника Оленченка О.В. в інтересах підозрюваного Мочерняка Р.М. на ухвалу слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 04 січня 2019 року про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо Мочерняка Романа Михайловича, який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 191 ч. 5, ст. 366 ч. 1 КК України.

Роман Мочерняк – колишній посадовець Івано-Франківської обласної державної адміністрації та директор ТОВ «Глобалкарпати-Еко» підозрюється у привласненні 6,6 млн гривень, виділених на будівництво фортифікаційних споруд.

Слідча суддя Івано-Франківського міського суду ухвалила застосувати щодо підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 57 днів до 28 лютого 2019 року, та визначила заставу в розмірі 555 900 гривень.

Підозрюваний повідомив, що грошові кошти внесені його товаришем, сам він не володіє жодним майном і необхідні його три річні зарплати, щоб сплатити цю заставу.

Адвокат Мочерняка Р.М. в апеляційній скарзі просив суд скасувати ухвалу міського суду та обрати підозрюваному запобіжний захід – особисте зобов’язання.

Прокурор у кримінальному провадженні Балковий В.В. в апеляційній скарзі також просив скасувати ухвалу слідчого судді міського суду та обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, або змінити розмір грошової застави до 3757 прожиткових мінімумів, що становить 6 619 834 грн.

Адвокат підозрюваного нагадав суддям, що прокуратура в засіданні першої інстанції просила розмір грошової застави 300 прожиткових мінімумів.

Суддя Васильєв О.П. поцікавився у прокурора, чим не задоволена прокуратура, оскільки суд першої інстанції задовільнив клопотання прокуратури в повному обсязі. Прокурор Балковий В.В. відповів, що справа має суспільний резонанс. На що судді відповіли, що вони вирішують справи керуючись законом, а не емоціями громади.

Також судді зазначили, що в ході судового розгляду прокурор не має права змінювати викладені в клопотанні вимоги.

За результатами судового розгляду, колегія суддів Івано-Франківського апеляційного суду залишила без задоволення апеляційні скарги адвоката та прокурора та ухвалила залишити без змін ухвалу суду першої інстанції.

Ухвала Івано-Франківського апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення, та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.