flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУДОВІ ПОВІСТКИ, ПОВІДОМЛЕННЯ ТА ВИКЛИКИ ТЕПЕР НАДХОДИТИМУТЬ І НА ЕЛЕКТРОННІ МЕСЕНДЖЕРИ

27 січня 2023, 11:37

Відповідний порядок затверджено Державною судовою адміністрацією України - наказ від 23.01.2023 № 28

(https://dsa.court.gov.ua/dsa/inshe/14/N_28_23)

- Згідно з порядком, повістки за заявою учасника судового процесу першочергово надсилатимуться на месенджер. У випадку, коли мобільний телефон абонента не «прив’язаний» до месенджера, повістки, як і раніше, надходитимуть у формі SMS-повідомлень.

- Наразі, державним підприємством «Інформаційні судові системи» завершуються розробка сервісу для автоматичного надсилання судами повісток поки що на один із найпоширеніших месенджерів ‑ Viber. Впровадити сервіс заплановано не пізніше 10.02.2023 р.

- Сервіс забезпечуватиме економію коштів судів в сумі більше 6 млн грн. на рік, оскільки вартість однієї надісланої судової повістки за допомогою месенджеру (Viber) втричі дешевша за вартість однієї надісланої судової повістки у вигляді SMS-повідомлення.

- Месенджер, аналогічно SMS-повідомленням, забезпечуватиме доставку текстових повідомлень на номери мобільних телефонів учасників справи, що цілком відповідає нормам процесуального законодавства в частині можливості повідомлення учасників судового процесу через інші засоби зв’язку (зокрема мобільного), які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

- Дані, які підтверджуватимуть надсилання та доставку таких повідомлень на Viber, будуть надходити та зберігатися в автоматизованій системі документообігу суду (із запобіганням їх видалення чи коригування).