flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Десять років за гратами за зґвалтування малолітньої

27 січня 2021, 16:57

В суспільстві, що зорієнтоване на високі загальнолюдські цінності, не може бути терпимості до проявів жорстокого поводження з дітьми та сексуального насильства над ними, оскільки це має тяжкі соціальні наслідки. Адже в подальшому отримані психологічні травми формують з них соціально дезадаптованих людей, не здатних створювати повноцінну сім'ю, реалізовуватись у колективі та суспільстві загалом.

26 січня 2021 року колегія суддів з розгляду кримінальних справ розглянула апеляційну скаргу обвинуваченого у скоєнні тяжкого злочину – зґвалтування малолітніх осіб (ч. 4 ст. 153 КК України).

В листопаді 2017 року 32-річний молодик у одному з прикарпатських містечок попрямував за самотньо йдучою по вулиці дитиною та розпочав розмову з нею. Дійшовши до безлюдного місця, скористався відсутністю сторонніх осіб, вирвав із її рук мобільний телефон та зґвалтував її.

Обвинуваченому в грабежі та зґвалтуванні малолітньої дівчинки суд першої інстанції призначив покарання у вигляді десяти років позбавлення волі та задовільнив цивільний позов, зобов’язавши сплатити потерпілій значну суму коштів.

Обвинувачений вини не визнав, вважав покарання занадто строгим та подав апеляційну скаргу.

Колегія суддів в закритому судовому засіданні розглянула апеляційну скаргу і вирішила задовільнити її частково, тільки в частині кваліфікації дій обвинуваченого.

Ґвалтівник відбуватиме покарання в місцях позбавлення волі десять років.

Ухвала може бути оскаржена до Верховного Суду шляхом подачі касаційної скарги протягом трьох місяців з дня проголошення судового рішення судом апеляційної інстанції