flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порушення громадського порядку із застосуванням зброї призвело до тюрми

25 січня 2021, 16:19

25 січня 2021 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ розглянула апеляційну скаргу на вирок Івано-Франківського міського суду за яким чоловіка 1991 року народження засуджено за ст. 296 ч. 4 КК України до позбавлення волі на строк три роки.

У січні 2018 року молодий чоловік, хильнувши оковитої, прихопивши  напівавтоматичний пневматичний газобалонний пістолет МР-654К, калібру 177 (4,5 мм) пішов розважатись в торгово-розважальний центр «Панорама Плаза», що у Івано-Франківську. Там він відвідав три торгівельні заклади, в яких підходив до продавців-жінок і здійснював перезаряджання зброї, при цьому ствол зброї спрямовував на них. Зрозуміло, що вони  сприймали його дії як реальну загрозу життю і здоров’ю, робота цих закладів в той день була зірвана.

Працівники поліції затримали зухвальця із знаряддям вчинення злочину в магазині по вул. Північний Бульвар в м. Івано-Франківську.

Вирок суду першої інстанції здався обвинуваченому надто суровим, адже він вважає, що кваліфікація злочину не відповідає фактичним обставинам справи. Впевнений, що реальна загроза для життя і здоров’я потерпілих була відсутня тому, що напівавтоматичний пневматичний газобалонний пістолет не був заряджений і він не стріляв. Просив апеляційний суд перекваліфікувати його дії за ст. 296 ч. 1 КК України і призначити покарання у вигляді штрафу.

Колегія суддів, перевіривши матеріали кримінального провадження, обговоривши доводи апеляційної скарги, вирішила, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає. Вирок Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області щодо обвинуваченого залишила  без змін.

Тепер молодий чоловік має три роки часу перебування за гратами щоб подумати, чи варто ще так колись розважатись.

Ухвала апеляційного суду набрала законної сили з моменту її оголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня її оголошення.