flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Посилено відповідальність водіїв за порушення Правил дорожнього руху

16 березня 2021, 15:27

17.03.2021 року починає діяти Закон України від 16 лютого 2021 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху», який розрахований на істотне зменшення порушень ПДР водіями у нетверезому стані.

            Цими змінами істотно посилюється відповідальність за порушення правил дорожнього руху.

            Звертаємо увагу на суттєву зміну строку притягнення водія до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння або під впливом лікарських засобів. Тепер порушника можна притягнути до відповідальності протягом року з моменту вчинення правопорушення. Раніше цей строк становив три місяці, що в деяких випадках надавало можливість водіям уникати відповідальності за правопорушення.

            Також з 17 березня 2021 року збільшуються розміри штрафів, зокрема:

            -  штраф за перевищення швидкості більше ніж на 50 км/год — 1700 грн;

            - штраф за керування автомобілем у нетверезому стані, за відмову від огляду, за передачу автомобіля особі у нетверезому стані - становитиме 17 тис. грн з позбавленням права керування транспортними засобами на один рік, а за повторне впродовж року – 34 тис. грн з позбавленням водійських прав на три роки з оплатним вилученням транспортного засобу, за третій випадок протягом року – 51 тис. грн з позбавленням водійських прав на 10 років із конфіскацією автомобіля;

            - штраф за втечу з місця ДТП - 3 400 грн з позбавленням права керування транспортним засобом на строк 1-2 роки або без такого.

            Внесені зміни в Закон легалізували використання поліцейськими технічних засобів відеозапису. При  проведенні відеозапису події свідків уже не потрібно.

       Законом дозволено зупинку транспортного засобу поліцейським для огляду водіїв для перевірки на стан сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів.

            Посилюється   кримінальна відповідальність за порушення правил дорожнього руху вчинене в стані алкогольного чи іншого сп'яніння, що спричинило тяжкі або середньої тяжкості тілесні ушкодження. Суд тепер не  матиме права звільняти таких водіїв від покарання ні за будь-яких умов й обставин, передбачено обов'язкове позбавлення волі від 3 до 12 років з позбавленням прав на керування автомобілем до 10 років.